مبانی نظری و پیشینه تحقیق استرس شغلی ( فصل دوم )
مبانی نظری و پیشینه تحقیق استرس شغلی ( فصل دوم )
مبانی نظری و پیشینه تحقیق استرس شغلی ( فصل دوم) در 39 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت doc |
![]() |
دسته بندی | پیشینه متغیر های روانشناسی |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 129 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 39 |
مبانی نظری و پیشینه تحقیق استرس شغلی ( فصل دوم) در 39 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت doc
توضیحات: فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد و دکترا (پیشینه و مبانی نظری پژوهش)
- همرا با منبع نویسی درون متنی به شیوه APA جهت استفاده فصل دو پایان نامه
- توضیحات نظری کامل در مورد متغیر
- پیشینه داخلی و خارجی در مورد متغیر مربوطه و متغیرهای مشابه
- رفرنس نویسی و پاورقی دقیق و مناسب
- منبع : دارد (به شیوه APA)
- نوع فایل: WORD و قابل ویرایش با فرمت doc
قسمتی از مبانی نظری متغیر:
تعاریف استرس شغلی
از آنجایی که در چگونگی تعریف استرس اختلاف نظر وجود دارد و هیچ نظریه کلی در این زمینه در دست نیست، نوشتن در مورد استرس را بسیار دشوار میسازد. برای مثال، ون دیج خوزن (1980) به بیش از 40 تعریف از مفهوم استرس در ادبیات مربوطه اشاره دارد که همه آنها تا حدودی از یکدیگر متفاوت بودند. یکی از دلایل اصلی این عدم توافقبه شمار زیاد رشته هایی مربوط میشود که در پژوهش استرس درگیر هستند، از جمله زیست شناسی، روان شناسی، جامعه شناسی و همهگیر شناسی. همچنین فقدان اتفاق نظر در آنچه که به واقع استرس را تشکیل میدهد ناشی از تنوع زیاد پدیدههایی است که به عنوان پژوهشهای استرس بررسی و گردآوری می شوند. به عبارتی ساختار استرس کاملاً پیچیده است به همین دلیل محققان نمیتوانند تنها روییک تعریف منحصر به فرد استرس توافق نمایند (گرین و همکاران، 2014).
از دیدگاه هانز سلیه (1975) استرس شغلی به فشار روانی به وجود آمده از وقایع محیط کار اطلاق میشود. استرس شغلی از عدم تناسب بین مهارتها و توانایی های شخص و تقاضاهای شغل و محیط کار ناشی می شود (رحیمی، 1393). دیدگاه لازاروس (1984) در نظریه مبادلهای خود دربارة استرس شغلی این است که استرس شغلی از درک کارکن از اینکه بعضی از رخدادهای محیط کار تهدید آمیز و یا چالش برانگیز است حاصل می شود. ادواردنیز (1992) استرس شغلی را اینگونه تعریف می کند: "اختلاف میان وضعیت ادراک شده کارمند و وضعیت مطلوب، مشروط بر آن که وجود این اختلاف توسط کارمند، مهم در نظر گرفته شود". بنابراین، استرس شغلی زمانی رخ می دهد که مقایسهی میان ادراک فرد و امیالش به درک نوعی شکاف منجر شود. فرض می شود که ادراک تحت تاثیر محیط فیزیکی و اجتماعی، ویژگی های شخصی فرد، ساختار شناختی فرد از واقعیت و اطلاعات اجتماعی قرار می گیرد. اختلاف میان ادراک و امیال بر دو عامل مهم تاثیر می گذارد: بهزیستی فرد و اقدامات مقابله ای (به نقل از، به نقل از رحیمی، 1393).
منابع سازمانی
فشارزاهای ناشی از نقش
فشار ناشی از نقش زمانی رخ میدهد که بین انتظارات و خواسته های فرد و انتظارات و خواستههای سازمان ناسازگاری وجود داشته باشد (ایوانسویج و ماتسون، 2015).در پژوهشهای زیادی 4 نوع فشارزای مربوط به نقش را مورد بررسی قرار دادهاند. ابهام نقش، تعارض نقش، گرانباری نقش و کمباری نقش. به عنوان مثال کوپر و مارشال (1976) بر این اعتقادند که فشار روانی ناشی از نقش، نمایشگروجود عواملی منفی مانند تعارض نقش، ابهامنقش، گرانباری نقش و شرایط کاری نامطلوب و نامناسب می باشد.
1- ابهام نقش: ابهام نقش را به عنوان یکی از ویژگیهای نقش چنین تعریف می شود، وقتی که فرد نداند که دیگران چه انتظاری از وی برای انجام شغلش دارند. وقتی افراد نداند از آنها چه انتظاری میرود بنابراین فرد از بهره وری و پیشرفت باز میماند و دچار استرس شغلی میشود (دکونیک،2010).
2- تعارض نقش: تعارض یا ناسازگاری نقش زمانی رخ می دهد که پذیرفتن مجموعه ای از الزامات شغلی با پذیرش مجموعه ای دیگر از الزامات مغایر و ناسازگار باشد. تحقیقات گسترده ای نشان میدهند که ناسازگاری نقش می تواند منجر به فشار روانی شغلی شود (دکونیک، 2010).
- Edward
-Deconinck
نشانه های استرس شغلی
سه دسته از نشانه هایی که در شرایط فشار روانی شغلی بروز میکند عبارتند از :
الف)نشانه های روانی
ب) نشانه های جسمانی
ج) نشانه های رفتاری.
الف)نشانه های روانی
نشانه های روانی آن دسته از مشکلات عاطفی و شناختی هستند که بر اثر ناراحتی های ناشی از فشار روانی شغلی بروز می کنند. نارضایتی شغلییکی از رایجترین پیامدهای استرس شغلی است. افسردگی، اضطراب، احساس ناکامی، انزوا و بیزاری و... (گودوین، گروث و فرنکل، 2011) از سایر نشانههای روانی استرس هستند.
ب) نشانه های جسمانی
تشخیص نشانه های جسمی ناشی از استرس دشوار است زیرا جایی که در شرایط معین کاری با بیماری ها و ناراحتی های جسمانی معینی همراه است اما دشوار میتوان فهمید که این بیماری و علائم دقیقاً ناشی از استرس تجربه شده است یا نتیجه دیگر جنبه های زندگی تخصصی فرد. با این وجود شواهد و مدارک پژوهشی نشان میدهند همواره بینفشار روانی شغلی و نشانه ها و بیماری های جسمانی ارتباط معینی وجود دارد. عمدة این نشانه های جسمی شامل بیماری های قلبی ـ عروقی، ناراحتی های گوارشی و رودهای انواع حساسیتها، بیماریهای پوستی، اختلالات خواب، سردردهای تنشی و ناراحتیهای تنفسی است (پولتون، 2001).
ج) نشانه های رفتاری
نشانه های رفتاری به دو دسته تقسیم می شوند، دسته اول نشانه هایی که به طور مستقیم متوجه خود فرد شاغل است مانند خودداری از کار کردن، مصرف مشروبات الکلی، پر خورییا بی اشتهای، رفتارهای ستیزه جویانه. دسته دوم که به پیامدهای سازمانی مربوط می شود شامل غیبت از کار، کاهش عملکرد، جابه جایی، ترک شغل، افزایش حادثه و فقدان بهره وری است (امبرلند و راندمو، 2010؛ گودوین، گروث و فرنکل، 2011)
منابع فشار روانی شغلی
عموماً استرس میتواند از محیط (استرس موقعیتی) و یا از ویژگیها و خصوصیتهای شخصی فرد (استرس ذهنی) ناشی شود. منابع گوناگون استرس روی هم انباشته شده و به سطح استرس خود افزوده میشود.
منابع فردی
برخی از
خصوصیت های شخصیتی مبتنی بر استرس و الگوهای رفتاری فرد می تواند در تجربه
استرس تأثیر داشته باشند. شاید مهم ترین منبع فردی استرس الگوی رفتاری نوع
A باشد. افراد دارای الگوی رفتاری نوع A همیشه شتاب زده اند، همواره دچار
کمبود وقت هستند، همیشه در حال تلاش و رقابت هستند. این گونه افراد سائقی
برای پیشرفت دارند که آنها را به رقابت شدید با دیگران وا میدارد. تحقیقات
زیادی ارتباط قوی بین این الگوی رفتاری Aبا استرس شغلی نشان داده اند