مبانی نظری و پیشینه تحقیق تیپ شخصیتی B C D ( فصل دوم پایان نامه )
مبانی نظری و پیشینه تحقیق تیپ شخصیتی B C D ( فصل دوم پایان نامه )
مبانی نظری و پیشینه تحقیق تیپ شخصیتی B C D ( فصل دوم پایان نامه ) در 18 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت doc |
![]() |
دسته بندی | پیشینه متغیر های روانشناسی |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 76 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 18 |
مبانی نظری و پیشینه تحقیق تیپ شخصیتی B C D ( فصل دوم پایان نامه ) در 18 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت doc
توضیحات: فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد و دکترا (پیشینه و مبانی نظری پژوهش)
- همرا با منبع نویسی درون متنی به شیوه APA جهت استفاده فصل دو پایان نامه
- توضیحات نظری کامل در مورد متغیر
- پیشینه داخلی و خارجی در مورد متغیر مربوطه و متغیرهای مشابه
- رفرنس نویسی و پاورقی دقیق و مناسب
- منبع : دارد (به شیوه APA)
- نوع فایل: WORD و قابل ویرایش با فرمت doc
قسمتی از مبانی نظری متغیر:
مقدمه
بر خلاف شخصیتهای تیپ A که در آنها سبک شناختی- شخصیتی مستعد فشار زیاد و بدون توجه به زمان میباشد، تیپ شخصیتی دیگری به نام تیپ B وجود دارد که از نظر سبک شناختی- شخصی سالمتر بوده و از نظر روانشناختی، انعطافپذیرتر از تیپ A میباشند. افراد تیپ B، جدای از فوریت زمانی هستند، اما به این نوع تقاضاهای زمانی، هنگامی که واقعاً بخواهند، میتوانند پاسخگو باشند. این اشخاص هر موقعیت را بدون پیشداوری در مورد اینکه چگونه «باید» مسایل خود را حل کنند، پاسخ میگویند. این افراد از تعطیلات خود لذت میبرند و قادرند که در آن ایام کاری انجام ندهند و آرامش بدست آورند. آنان به سمتی که خود را با همردیفان خود مقایسه کنند، کشیده نمیشوند و شمار موفقیتهای خود را شمارش نمیکنند. شخصیت تیپ B، ارزش شخصی را از پیروی هدفهای زندگی که در آن موقعیت اجتماعی و اقتصادی را برتر از هر هدفی قرار میدهند، جدا میکند. آنها به گونهای که شخصیت تیپ A گرایش به ارزیابی موفقیتهای خود به وسیلهی خواستههای مادی دارد، نبوده و چنین گرایشی ندارند. از آنجا که آنها انعطافپذیرند و در موقعیتها، جداگانه عمل میکنند، در نزدیک شدن به موقعیتی سازگار، برای حل مسائل خلاقترند. شخصیتهای تیپ B گرایش دارند به این که بر اثر نیازهای درونی و از طریق درون خود حکم فرما باشند. آنها هنگامی که کنترل خود را از دست میدهند، تبدیل به شخصی که از خود بی خود شده، نمیشوند. بنابراین، شخصیتهای تیپ B، احتمال کمتری دارد که خشمگین شوند و حتی زمانی که خشمگین میشوند، موقعیت را با واقع بینی بیشتر میپذیرند (شاو و دیمیسدال، 2013).
شخصیتهای تیپ B، با سلوک آرام بخش توصیف میشوند. در این نوع شخصیت، نیروهای خارقالعاده درونی، فرد را به پیش نمیراند. خصوصیات کلی آنها شامل داشتن اعصاب راحت، آرام، توجه آرام و متین، دست دادن مودبانه، گام برداشتن متعادل تا آهسته، و آهنگ صدای بم و ملایم، آنها بندرت سخن دیگری را قطع میکنند، سخنگو را مضطرب و سخنان او را تمام نمیکنند و با دقت تمام مینشینند و سخنان گوینده را میشنوند. نمونهی خصومت و آه کشیدن، بندرت در آنها دیده میشود. آنها غالباً به درجهی یکنواختی آراماند، شنوندگانی عالی و دقت مشاهدهی آنها نسبت به محیط اطراف خود زیاد است (روزنمن و همکاران، 2010).
- Shaw
- Dimsdale
واکنش الگوهای رفتاری نوع A و B در برابر استرس
پاسخ مردم به استرس یا فشار در زندگی، شامل اجزای فیزیولوژیکی به استرس، مانند فشارخون یا میزان کورتیزول، را واکنش پذیریمیگویند (میتوز، 1988). حال این سوال را مطرح میشود که آیا افراد نوع A بیش از افراد نوع B از خود واکنشپذیری نشان میدهند یا خیر. در پاسخ به این سوال بایستی گفت به طور کلی، بله. به عنوان مثال، در پژوهشی (گلاس و همکاران، 1980) واکنش پذیری افراد در یک بازی ویدیویی با فردی که همدست محقق بود، مورد بررسی قرار گرفت؛ اگرچه به همه گفته میشد که به برندة بازی جایزه داده خواهد شد، بازی طوری تنظیم شده بود که هیچ کس نمیتوانست ببرد. افراد با استفاده از مصاحبه ساختار یافته به دو گروه نوع A و B تقسیم شدند. دستیار محقق به نیمی از مردان هر گروه به هنگام بازی توهین میکرد، اما در مقابل نیم دیگر، ساکت میماند. موارد فیزیولوژیکی متعددی، از جمله فشار خون، ضربان قلب و کاتکولامین پلاسما، مورد سنجش قرار گرفت. در افراد نوع A و نوع B که به ایشان توهین نشده بود، برانگیختگی فیزیولوژیکی زیاد، اما برابر هم بود. اما در شرایط توهین، افراد نوع A و نوع B که به ایشان توهین نشده بود، برانگیختگی فیزیولوژیکی زیاد، اما برابر هم بود. اما در شرایط توهین، افراد نوع A بیش از افراد نوع B، از خود واکنشپذیری نشان دادند (شاو و دیمیسدال، 2013).
-reactivity
- Shaw
- Dimsdale
تیپ شخصیتی C
شخصیت هر فرد به عنوان عاملی تعیین کننده که بر تمامی رفتارها و گرایشات انسان سایه میافکند، به واسطهی صفات و ویژگیهای ناسازگارانه میتواند او را دچار پارهای از مشکلات و اختلالات شناختی، روانشناختی و حتی جسمانی کند. از طرف دیگر بررسی علمی شخصیت در سلامت نیز به شناسایی الگوهای شخصیتی منجر شده است که بعضی از این الگوها به عنوان تیپهای شخصیتی مستعد برخی بیماریهای روانی- جسمی و روانتنی مفهوم سازی شدهاند.
مفهوم تیپ C، برای نخستین بار در سال 1980 توسط موریس و گریئر که این سبک را به عنوان ویژگی بیماران سرطانی مورد مطالعه قرار دادند، ابداع شد. افراد تیپ C به عنوان افرادی مهربان، دوستانه، کمک کننده به سایرین که به ندرت وارد بحث و مشاجره میشوند، معرفی شدند. تیپ C یا الگوی مستعد به سرطان با ویژگیهای سرکوبی عواطف و هیجانات به ویژه خشم، ناتوانی در غلبه بر رفتارهای روانی- عصبی، بازداری هیجانها، تسلیمپذیری، مهربانی بیمارگون، پذیرندگی، رفتار همکاری کننده، صبوری مفرط و کنترل شدید تظاهرات هیجانی (ضدتهییج پذیری) مشخص میشود
تیپ شخصیتی D
در سالهای اخیر یکی دیگر از عوامل پیشنهاد شده که نقش تعدیل کننده را در رابطهی بین سلامت و استرس دارد، تیپ شخصیتی D یا تیپ درمانده میباشد. تیپ شخصیتی D به عنوان یک تیپ شخصیتی آشفته تعریف میشود که شامل دو رویداد همزمان هیجانپذیری منفی (تمایل به تجربهی هیجانات منفی) و بازداری اجتماعی (تمایل به بازداری از خودابرازی در تعاملات اجتماعی) است (دنولت، 1998، به نقل از لاندن، 2008).
افراد تیپ D که هیجانهای خود را در تعاملات اجتماعی بازداری میکنند ممکن است در ظاهر ساکت و آرام به نظر آیند، اما هنگام قرار گرفتن در موقعیتهای گروهی، احساس تنش و ناامنی میکنند. این افراد از وضعیت موجود شکایتی ندارند و آن چه موجب میشود برای بهبود و سلامت خود اقدامی نکنند، نوعی بیتفاوتی است (دنولت، 2005) که میتواند به نوعی با مسئولیت مرتبط باشد. ویلیامز، اوکونور، گراب و اوکورول (2010) نشان دادند که بیماران تیپ D با بیماران غیرتیپ D تفاوت معناداری در ابعاد درک بیماری نشان دادند. آنها معتقدند که بیماریشان وخیمتر از بیماران غیرتیپ D است و اکثر نشانههایی که تجربه میکنند به بیماری آنها مربوط است. آنها نگران بیماری خود بوده و هیجانات بیشتری را تجربه میکنند.
- Denollet
- Londen
- Williams
- O'Connor
- Grubb
- O'Corroll